BIAŁKO – fundament życia i zdrowia człowieka
Znaczenie aminokwasów – cegiełki białka
Białka zbudowane są z aminokwasów – związków organicznych, które tworzą nie tylko nasze mięśnie, ale również: enzymy, hormony, neurotransmitery i przeciwciała. Z 20 aminokwasów budujących białka, 9 jest egzogennych – musimy je dostarczyć z pożywieniem.
Zużycie i uzupełnianie białka – nieustanny proces
Organizm codziennie zużywa białko na regenerację tkanek, produkcję komórek odpornościowych, naprawę mięśni, tworzenie hormonów i enzymów. Nie magazynuje go na zapas, dlatego konieczne jest jego codzienne uzupełnianie.
Ile białka potrzebujesz? Przelicznik na 10 kg masy ciała
Minimalne dzienne zapotrzebowanie to 1 g białka na 1 kg masy ciała, czyli 10 g na każde 10 kg. Przy wzmożonym wysiłku lub chorobie zapotrzebowanie może wzrosnąć nawet do 2 g/kg.
Codzienne źródła białka
Białko znajdziesz w mięsie, rybach, jajach, nabiale, strączkach, orzechach oraz suplementach. Łączenie różnych źródeł, zwłaszcza roślinnych, pozwala uzyskać pełen profil aminokwasów.
Białko a zakwaszenie organizmu
Spożycie dużych ilości białka zwierzęcego może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Aby tego uniknąć, należy pić dużo wody, jeść warzywa i owoce oraz stosować suplementy wspierające równowagę kwasowo-zasadową.
Uwagi szczegółowe i ogólne
Niedobór białka objawia się osłabieniem, problemami z regeneracją i odpornością. Nadmiar może obciążać nerki. Kluczowa jest równowaga dopasowana do stylu życia.
Codzienne spożycie białka – małe kroki, wielki efekt
Zadbaj o obecność białka w każdym posiłku – np. jajka lub twaróg na śniadanie, mięso lub tofu na obiad, skyr na kolację.
Kalorie a masa ciała – rola białka
Białko ma 4 kcal/g, ale ma największy efekt termiczny – zużywa 20–30% kalorii na trawienie. Syci, wspiera redukcję tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie.
Zespół EDUSOL przypomina: białko to nie tylko budulec, to codzienna inwestycja w zdrowie!
Zawartość białka i kalorii w 100g składników
|
Produkt |
Białko (g/100g) |
Kalorie (kcal/100g) |
|
Parmezan |
35.8 |
431 |
|
Kurczak gotowany |
31.0 |
165 |
|
Tuńczyk |
29.0 |
132 |
|
Wieprzowina chuda |
27.0 |
242 |
|
Wołowina chuda |
26.0 |
250 |
|
Ser żółty |
26.0 |
365 |
|
Orzechy arachidowe |
25.8 |
567 |
|
Soczewica sucha |
25.8 |
352 |
|
Ser gouda |
25.0 |
356 |
|
Sardynki |
25.0 |
208 |
|
Masło orzechowe |
25.0 |
588 |
|
Makrela |
24.0 |
262 |
|
Kurczak z rożna |
24.0 |
184 |
|
Indyk pieczony |
24.0 |
189 |
|
Tuńczyk świeży |
23.0 |
144 |
|
Mozzarella |
22.2 |
280 |
|
Fasola biała sucha |
21.4 |
337 |
|
Migdały |
21.2 |
579 |
|
Seitan |
21.0 |
370 |
|
Słonecznik łuskany |
20.8 |
584 |
|
Pstrąg |
20.5 |
148 |
|
Ciecierzyca sucha |
20.5 |
364 |
|
Łosoś |
20.0 |
206 |
|
Kakao |
19.6 |
228 |
|
Cielęcina |
19.5 |
172 |
|
Nasiona dyni |
19.0 |
559 |
|
Tempeh |
19.0 |
195 |
|
Krewetki |
17.9 |
99 |
|
Tofu twarde |
17.3 |
144 |
|
Nasiona chia |
17.0 |
486 |
|
Orzechy włoskie |
15.0 |
654 |
|
Ser feta |
14.0 |
264 |
|
Płatki owsiane |
13.5 |
379 |
|
Jajko gotowane |
13.0 |
155 |
|
Kasza gryczana |
12.6 |
343 |
|
Twaróg półtłusty |
12.0 |
133 |
|
Kasza manna |
11.0 |
360 |
|
Omlet z warzywami |
11.0 |
165 |
|
Białko jaja |
10.9 |
52 |
|
Pizza wegetariańska |
10.5 |
266 |
|
Jajecznica |
10.0 |
190 |
|
Skyr |
10.0 |
63 |
|
Kasza jęczmienna |
9.3 |
354 |
|
Jogurt grecki |
9.0 |
97 |
|
Chleb pełnoziarnisty |
9.0 |
247 |
|
Lasagne |
8.5 |
135 |
|
Bułka pszenna |
7.9 |
276 |
|
Czekolada gorzka |
7.8 |
546 |
|
Ryż brązowy |
7.5 |
365 |
|
Czekolada mleczna |
6.5 |
535 |
|
Czosnek |
6.4 |
149 |
|
Chleb żytni |
6.0 |
259 |
|
Ser light |
6.0 |
190 |
|
Jarmuż |
4.3 |
50 |
|
Lody śmietankowe |
3.5 |
207 |
|
Maślanka |
3.5 |
41 |
|
Mleko 2% |
3.3 |
50 |
|
Rodzynki |
3.1 |
299 |
|
Kefir |
3.0 |
52 |
|
Szpinak |
2.9 |
35 |
|
Brokuły |
2.8 |
35 |
|
Śmietana 18% |
2.4 |
205 |
|
Ziemniaki |
2.0 |
77 |
|
Awokado |
2.0 |
160 |
|
Daktyle suszone |
2.0 |
282 |
|
Zupa jarzynowa |
1.8 |
45 |
|
Zupa ogórkowa |
1.7 |
36 |
|
Buraki |
1.6 |
43 |
|
Kapusta kiszona |
1.6 |
19 |
|
Zupa pomidorowa |
1.5 |
34 |
|
Morele |
1.4 |
48 |
|
Sałata |
1.4 |
15 |
|
Zupa krem z dyni |
1.3 |
50 |
|
Cukinia |
1.2 |
17 |
|
Maliny |
1.2 |
52 |
|
Cebula |
1.1 |
40 |
|
Banan |
1.1 |
89 |
|
Bakłażan |
1.0 |
25 |
|
Papryka czerwona |
1.0 |
31 |
|
Jagody |
1.0 |
57 |
|
Marchew |
0.9 |
41 |
|
Pomarańcza |
0.9 |
47 |
|
Pomidor |
0.9 |
18 |
|
Powidła śliwkowe |
0.8 |
240 |
|
Mango |
0.8 |
60 |
|
Truskawki |
0.8 |
32 |
|
Ogórek |
0.7 |
16 |
|
Śliwki |
0.7 |
46 |
|
Arbuz |
0.6 |
30 |
|
Masło |
0.6 |
717 |
|
Winogrona |
0.6 |
69 |
|
Ananas |
0.5 |
50 |
|
Gruszka |
0.4 |
57 |
|
Miód |
0.3 |
304 |
|
Dżem truskawkowy |
0.3 |
250 |
|
Jabłko |
0.3 |
52 |
|
Oliwa z oliwek |
0.0 |
884 |
|
Olej rzepakowy |
0.0 |
884 |
|
Masło klarowane |
0.0 |
892 |
Odwiedź nasz BLOG, gdzie znajdziesz artykuły o zdrowiu, suplementacji, edukacji i naturalnych rozwiązaniach:
Zapisz się na NEWSLETTER EDUSOL, aby regularnie otrzymywać wartościowe treści, porady i inspiracje prosto na swój e-mail!
Obserwuj EDUSOL – Centrum Szkolenia i Rozwoju
- Szkolenia EDUSOL w BUR z dofinansowaniem
Aplikacja BUR https://tiny.pl/k059kyrc

Analizator KWANTOWY 









